St. Agnetenweg 2 en 4

St 2,4                  

Op nr. 2 woonde sinds 1930 de fam. W.Coenders, die van de Oude Zwanenstraat kwam. In 1955 trouwde dochter Riet thuis in. W. Coenders kwam in 1965 te overlijden, hij werd 74 jaar. In 1967 vertrok mevr. Coenders met fam. J.Nijs (dochter) naar Wychen. Tot 1974 woonde hier nog Trees v.d. Broek (fam. de Bruin), zij vertrokken naar de Nieuwstadweg.

Op nr. 4 woonde eerst Piet van Boxtel die van de Nieuwstadweg naar hier gekomen was in 1921 een bakkerij begon. In 1932 vertrok hij naar St. Agnetenweg 44. Sinds 1933 woonde de familie v.d. Broek hier, daarvoor woonden zij op de Weteringweg. In 1974 werd het pand afgebroken en vertrok de familie v.d. Broek ook naar de Nieuwstadweg. Dorus  v.d.Broek  trok de pont die in de oorlogsjaren gebruikt werd toen de bruggen buiten gebruik waren.

Het Maas-Waal kanaal heeft de Dorpsstraat enorm ingekort. Aan de overzijde van kanaal wordt de Dorpsstraat dan St. Agnetenweg, genoemd naar het klooster van de Agnieten, dat hier  vroeger stond.  In de oorlogsjaren, toen de bruggen buiten gebruik waren, kon men hier met de pont overgezet worden. Deze pont werd getrokken door Dorus v.d. Broek en was in gebruik van  ’s morgens tot ’s avonds. Anders gezegd, de pont was in gebruik van zonsopgang tot zonsondergang.  De kosten waren 5 cent per persoon, met de fiets erbij was het 10 cent, soms werd er wel eens een koe overgezet. De fam. v. d. Broek woonde sinds 1933 op St. Agnetenweg no.4, daarvoor woonden zij aan de Weteringweg. In 1974 werd het pand afgebroken en de fam. Th.v.d.Broek vertrok naar de Nieuwstadsweg.

 

Translate »