Kunst in Lindenholt

 

 

KUNST IN LINDENHOLT

naamloos-1

 

 

Uit:      KUNST OP STRAAT IN NIJMEGEN
http://www.nijmegen.nl/kos

 

 

 

 

 

 *************************************************

on-the-roadDoor de aanleg van het Maas-Waalkanaal in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd het voormalige dorpje Neerbosch rigoureus door midden gedeeld en de Dorpsstraat, een eeuwenoude verbindingsweg, onherstelbaar onderbroken. Aan de oostzijde van het kanaal ontstond wijk Neerbosch-Oost. Het westelijk deel werd opgeslokt door stadsuitbreiding Lindenholt. Dat de huidige Dorpsstraat in Neerbosch-Oost en de St. Agnetenweg in Lindenholt vroeger één Dorpsstraat waren, is slechts in kleine landschappelijke en architectonische details zichtbaar. Al decennialang leeft de wens bij bewoners aan beide zijden van het kanaal, om iets van de oude verbinding opnieuw zichtbaar te maken. In opdracht van de gemeente Nijmegen en in een nauwe samenwerking van een bewonerscommissie met de Commissie Beeldende Kunst Nijmegen is het kunstwerk ‘ON THE ROAD’van Rob Sweere tot stand gekomen. Met het kunstwerk ‘On the Road’ realiseert Rob Sweere op denkbeeldige wijze een brug over het Maas-Waalkanaal. Een brug die er ooit effectief had kunnen of had moeten zijn. Het kunstwerk bestaat uit twee identieke delen die elk aan een oever van het kanaal tegenover elkaar opgesteld staan, daar waar de vroegere Dorpsstraat liep. Zittend in het werk kijken we door het vizier naar de overkant en zien we ook degene die van daaruit naar ons kijkt. De toeschouwer maakt dus niet alleen contact met de persoon die eventueel pal voor hem zit, maar ook met degene die zich in een identieke situatie aan de overkant bevindt. Op die manier zien we door het werk heen, de Dorpsstraat van weleer.

kunstenaar:  

Rob Sweere (Boxmeer, 1963) studeerde aan de Academie St. Joost in Breda, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Arnhem. Rob Sweere draagt in zijn werk de beleving van natuurelementen zoals licht, aarde, lucht en wind op verschillende manieren over aan de toeschouwer.

titel: On the road
jaartal: 2011
locatie: West-en Oostkanaaldijk     (St. Agnetenweg)
eigendom van: gemeente Nijmegen

 

 ********************************************

piramidesDit kunstwerk bestaat uit een drietal objecten waarvan er één weer uit drie delen bestaat. Alle delen hebben een piramidevorm, of een vorm die daarop geïnspireerd is. Een van de vormen is een volledig herkenbare piramide. De tweede vorm beeld alleen de ‘binnenkant’ van de piramide uit, met de hoeken ervan af gehaald. De derde vorm laat juist weer alleen de hoeken zien, zonder binnenkant. In feite passen de tweede en derde vorm in elkaar en vormen zo weer een volledige piramide. De verhoudingen tussen de verschillende elementen worden benadrukt door het strakke patroon van asfaltpaden die om en door het kunstwerk heen lopen. Het beeld kwam tot stand in een samenwerking tussen drie kunstenaars: Hans Koetser, Klaus van de Locht en Geertjan van Oostende.

 kunstenaar:  

Hans Koetsier werd in 1930 te Utrecht geboren. Hij was autodidakt en ontwikkelde zich als beeldhouwer, emailleur, schilder en graficus. Hij was een tijd werkzaam als reclameontwerper. Hij overleed in 1991.
Klaus van de Locht wordt in 1942 in het Duitse plaatsje Millingen geboren. Hij volgt een opleiding Theologie in München. Later volgt hij een opleiding aan de Werkkunstschule in Wuppertal in 1967. Zijn veelomvattende kunstproductie concentreert zich vooral rond thema’s als het landschap, de mythologie en het naakt. Hij is de broer van de kunstenaar Peter van de Locht. In 2003 is Klaus van de Locht te Nijmegen overleden.
Geertjan van Oostende is in 1941 in Utrecht geboren. Hij volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij is werkzaam als schilder, graficus en tekenaar.

titel: Plastiek van de juiste en niet-juiste verhoudingen
jaartal: 1983
locatie: Broekstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

 

 **********************************************

haan

 

 

De haan is een symbool voor kracht en vrolijkheid. De bronzen vogel neemt een centrale plaats in op dit schoolplein. Als een eigentijdse wachter staat de haan op een 1.60 meter hoge bronzen paal, als parmantig middelpunt in het spel van de spelende kinderen. De haan werd aangekocht gelijktijdig met andere kunstwerken, die gebruikt werden om de scholen in Nijmegen van kunst te voorzien.

kunstenaar:  

Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie. Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière. Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen. Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars. Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

titel: Haan
jaartal: 1984
locatie: Zellersacker 11-04
eigendom van: particulier

 

**********************************************

sculptuurDit beeld in rode graniet is van beeldhouwer Peter Dekkers. Het zijn twee identieke vormen die tegenover elkaar zijn geplaatst De sokkel is uit hetzelfde materiaal gemaakt en maakt daarmee onderdeel uit van de sculptuur.

kunstenaar:  

Peter Dekkers was jarenlang als docent verbonden aan de Vrije Academie de Lindenberg in Nijmegen.

titel: Sculptuur
jaartal: 1988
locatie: Leuvensbroek 12-00
eigendom van: gemeente Nijmegen

 

 ********************************************

speelplastiek

 

 

Hans Vos maakte dit speelobject, waarbij de zachte kleuren een contrast vormen met de stoere vorm van het object.

kunstenaar:  

Hans Vos genoot zijn opleiding aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij studeerde af aan de afdeling ruimtelijke vormgeving en sculptuur.Hij werkt in staal, brons, gegoten aluminium, beton, kunststoffen, hout en textiel. Hij woont en werkt in Nijmegen.

titel: Speelplastiek
jaartal: 1986
locatie: Leuvensbroek 20-10
eigendom van: particulier

 

 **********************************************

joris-ivens

 

 

Dit is een sculptuur ter ere van Joris Ivens. Joris Ivens (1898-1989) was een Nijmeegs filmregisseur en documentaire-maker met internationale bekendheid. Op een voet van lood bevinden zich verticaal gestapelde stenen. De verticale beweging in het beeld eindigt in een bronzen vorm. Rondom het beeld zijn vier stapeltjes zwerfkeien te vinden.

kunstenaar:  

Nur Tarim komt uit Turkije en woont sinds 1972 in Nijmegen. Hij genoot een technische opleiding in Ankara en volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Istanbul. Alle werken van deze beeldhouwer kenmerken zich door de interactie tussen verschillende materialen en vormen. Deze worden gestapeld en met elkaar gecombineerd om uiteindelijk een nieuw geheel, een autonoom beeld te creeëren.

titel: Sculptuur ter ere van Joris Ivens
jaartal: 1987
locatie: Leuvensbroek 60-11
eigendom van: particulier

 

 *****************************************************

tegelwand

 

 

De kwaliteiten van Titus Nolte als grafisch kunstenaar komen in dit kunstwerk sterk naar voren. Het kunstwerk bestaat uit een grote blauwe wand, die ietwat naar binnen toe buigt. Op de grote wand zijn tegels aangebracht in verschillende kleuren blauw en geel. Het geheel doet sterk denken aan de combinatie van pixels waaruit een foto bestaat die op een computer te zien is. Op afstand wordt duidelijk dat een hand is voorgesteld.

kunstenaar:  

Titus Nolte wordt in 1955 in ´s Heerenberg geboren. Naast beeldhouwer is hij ook schilder, tekenaar, graficus en boekbinder. Hij volgde een opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Als onderwerp voor zijn kunstwerken kiest Nolte doorgaans voor literaire thema’s. Hij werkt niet alleen als kunstenaar, maar is ook illustrator en docent.

titel: Tegelwand
jaartal: 1992
locatie: Leuvensbroek 30-00 (Mondial College)
eigendom van: gemeente Nijmegen

 

 **************************************************

trafohuisje

 

 

Geen omschrijving.

kunstenaar:  

Titus Nolte wordt in 1955 in ´s Heerenberg geboren. Naast beeldhouwer is hij ook schilder, tekenaar, graficus en boekbinder. Hij volgde een opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Als onderwerp voor zijn kunstwerken kiest Nolte doorgaans voor literaire thema’s. Hij werkt niet alleen als kunstenaar, maar is ook illustrator en docent.

titel: Trafohuisje
jaartal: 1996
locatie: Holtgesbroek 10e en 11e straat
eigendom van: particulier

********************************************

 

Translate »